Ülke Seçimi Neden Önemli?

Yurtdışında eğitim almaya karar verdiğinizde kafanıza takılan ilk soru, hangi ülkeye gitmeliyim? oluyor. Bu konuda net bir karar almadan önce kendimize bazı sorular sormamız gerekiyor.

Öncelikle yurtdışına çıkma amacınız dil eğitimi için mi yoksa üniversite ve yüksek öğrenim programları için mi olacak? Dil eğitimi için gitmek istiyorsanız, ilk olarak gideceğiniz ülkenin yerel halk dili İngilizce olmalı. Aksi durumda çok sık duymadığınız bir dili sadece okulda öğrenmek, Türkiye’de öğrenmekten farksız olacaktır. Almanya’da İngilizce öğrenmek istemek gibi. Diğer kriter ise, gideceğiniz ülkede İngilizce nasıl konuşuluyor, yani aksan farklılığı. Burada söylemek istediğim şey temelde, İngiliz ve Amerikan aksanı arasındaki farklılıklar aslında. İkisinde de cümlelerin telaffuzları, vurguları ve anlaşılırlıkları farklı olabiliyor. Açıkçası İngilizceyi ilk defa öğrenecek birinin ingiltere’de öğrenmesini tavsiye ederim. İngilizcede temel seviyedeyseniz öğrenim süreniz 6-9 ay’dır. Tabii ki tüm tensleri akıcı bir şekilde konuşmak ve anlamak için yeterli süreler değil. Ancak yerel dili büyük çoğunluğuyla anlamanızı sağlayacak ve rahatlıkla bulunduğunuz şehirde yaşayabilir durumda olacaksınız. İşin akademik veya iş İngilizcesi gibi boyutları farklı. Her zaman üzerine eklemeniz gerekiyor aslında. Temelde dili nerede öğrendiyseniz oranın aksanı,tarzı size geçecektir. Bu diğerlerini anlamayacağınız anlamına gelmez tabiiki. Ancak İngiliz aksanı ne kadar zor olsa da özünde İngilizcenin tüm ayrıntılarını öğreneceğiniz ve diğer birçok aksanı da anlayabileceğiniz bir zenginliktedir.

Bu anlattığım seçenekler dışındaki her seçiminiz, temelde yine bunlara dayanıyor. Sonrasında hangi şehirde eğitim alacağınız, ne kadar bir süre kalmanız gerektiği, hangi okulu seçmeniz gerektiği, hangi konaklamayı tercih edeceğiniz ve bütçesel konular çok önemli.

Yurtdışında akademik bir eğitim almak istiyorsanız, üniversite veya yüksek öğrenim amaçlı olabilir. Lise öğrencilerinin hangi bölümü tercih edecekleri, üniversiteyi bitirmiş olan öğrencilerinse hangi bölüm üzerinden master yapmak istedikleri önemli bir kriter. Çünkü seçeceğiniz bölüm ve sonrasında yapmak istedikleriniz, hayatınızın büyük bir bölümünü oluşturacak. Bu noktada eğitim danışmanları veya okullarda bulunan rehberlik hocaları bu konuda öğrencilere yardımcı oluyorlar.

Burada ilgi alanlarınız çok önemli. Özellikle lise çağındaki öğrenciler eğitimlerinin son yıllarına kadar hangi bölümü okuyacaklarını, hangi okula gideceklerini çoğunlukla bilemiyor. Halbuki yurtdışına gitme gibi bir planı olan veya henüz böyle bir isteği olup olmadığını bilmeyen öğrencilerin, 9.sınıf itibariyle araştırmalara başlayarak karar vermeleri gerekir. Hatta, orta okuldan hemen sonra tercih ettikleri lise bile artık çok ama çok önemli. Özellikle ebeveynlerin bu anlamda çocuklarını erken zamanda yönlendirmeleri, çocukların kendi isteklerini keşfetmelerini sağlamaları gerekir.

Üniversiteyi bitirmiş ve yüksek lisans programları ile eğitimini sürdürmek isteyen, akademisyenlik veya eğitimini aldığı bölüm üzerinden mesleğinde kariyer sahibi olmak isteyen öğrencilerin ise, bu anlamda mevcut bölümleri üzerinden yurtdışında eğitimlerini devam ettirmesi öncelikli olarak bu bölümü seçmesi tavsiye edilir. Çünkü mevcut üniversite diploması ile not ortalamasına göre kendi bölümünden kabul alması çok daha yüksek bir ihtimaldir. Ancak başka bir bölüm üzerinde yüksek öğrenim yapmak, yine mevcut bölümünün ilişkili olduğu bir bölüm üzerinden mümkündür. Aksi durumda kabul almak neredeyse imkansıza yakındır.

Eğitimini alacağınız bölüme göre bir ülke seçimi, akademik eğitim başvurularında öncelikli sorgulanması gereken konulardan. Eğitimini alacağınız ülkede bu bölüm ne kadar değerli? Çünkü alacağınız diplomanın sonrasında geçerliliği, o ülkede mesleğinizi yapmak isterseniz iş koşulları nedir? Gibi soruları netleştirerek bir seçim yapmak gelecek planı için daha doğru olacaktır.

 

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar